IMG_1215.JPG
 

Kendo og konkurrencer

Kendo er en meget traditionelt japansk kampkunst med stor respekt for sit ophav.

Samtidig insistere man på at være en moderne resultatorienteret ”sport” med arrangementer som f.eks. mesterskaber.

Denne kombination af værdier kan godt være lidt forvirrende for mennesker både inden og uden for kendo miljøet.

Det er et resultatet af et forsøg på, at balancere flere hundrede års værdier og traditioner med udvikling og tilpasning til et moderne samfund.   

Kende opfattes som en kunstart blandt kendoudøvere. Gode kendofolk skal bruge næsten lige så meget tid på kendo, som balletdansere skal bruge på ballet. I begge kunstformer har bevægelserne deres egen æstetik og akkuratesse. Udøvernes sindstilstand er synligt i deres bevægelser og det er op til tilskuerne at vurdere indtrykket af præstationen.

Centralt i Kendo er også Det japanske sværd, som var et af de vigtigste våben for samuraier krigere og et centralt element i Shinto. Dette betyder at der i hjertet af kendo ligger et spørgsmål om udvikling eller død, som er svært at omsætte til en sport, uden at tabe nogle grundsten i stilarten.

Man forsøger dog alligevel at skabt en platform hvor konkurrencer giver mening i kendo sammenhæng.

En turnering og turneringskampe i kendo hedder SHIAI som oversættes til TEST på dansk. 

I en kendo opfattelse er en shiai en test af færdigheder, li de dueller som historiske samuraikrigere udførte for at teste deres tekniske niveau.

Konkurrencen (eller testen) udføres i et miljø hvor der er respekt omkring de etiske spørgsmål der ligger i en gammeldags duel. F.eks. er det ikke tilladt at vise følelser som skuffelse eller glæde i en SHIAIJO og det straffes med HANSUKU hvis en kæmper åbenlyst hoverer over for en modstander.  

Med nogle af disse tiltage forsøger man at skabe plads i til moderne i en ellers traditionel kampstilart.