Mushin og de 4 sygdomme i kendo

”De 4 sygdomme” er et af de centrale koncepter, som elever i kendo og budo generelt bør kende. I en serie af artikler vil DKF gennemgå et udvalg af disse grundkoncepter i budo.

Mushin

Mushin er den ultimative sindstilstand i budo og betyder ”tomt sind”.

Det er ikke sådan at man er lukket helt ned, når man har det tomme sind. I mushin har du ingen forstyrrende tanker, du kan agere mod din modstander uden du behøver at være bevist om din evner. Du er fri til at handle effektivt og umiddelbart uden at tøve, du i et naturligt flow. Det er her du har den bedste chance for at sejre.

Mange af de filosofiske tanker der ligge bag budo, kan nogle gange godt virke som lidt støvet og det kan være svært at se relevansen i en moderne verden.

Budo blev i sidste ende udtænkt af krigere og blev baseret de følelser, tanker og oplevelser de havde i krig. Fysiologisk har vi ikke udviklet os ret meget siden den gang og vi er stadig påvirket af den samme cocktail af indtryk og hormoner når vi bliver sat under pres i dag, som samuraierne var den gang.

Derfor er tankerne i budo stadig relevante i dag når man for eksempel, skal beskrive hvad der sker med moderne mennesker i stressende situationer.

Soldater fra Afganistand eller Irak der har været i kamp, fortæller de meget ofte om det flow og den frihed for bekymringer, der er når kampen er i gang. De er frie til at handle, de bliver den skarpeste version af dem selv og det er voldsomt vanedannende at opleve denne tilstand af “ikke bekymring” eller tomt sind.

De har været i Mushin uden at vide hvad det var.

Faktisk har de fleste nok oplevet mushin eller “de 4 sygdomme” på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det kan være ved et forhandlingsbord, under eksamener eller dengang man havde sit store crush's fulde opmærksomhed for første gang og bare gerne ville gøre et godt indtryk.

Den bedste chance for at vinde en sådan kamp er ved at være i mushin, men man skal først lige overkomme de fire sygdomme.

De fire sygdommerne

1.     ”KYO” - Overraskelse.

Overraskelse er tegn på at dit sind ikke er forbedret. Hvis du bliver overrasket af din modstander vil din krop og sind stivne kortvarigt og du vil ikke kunne nå at reagere korrekt på hvad modstanderen gør. 

2.     ”KU” – Frygt.

Frygt for en stærk eller ukendt modstander er naturligt. Den frygt vil i kamp føre til at du tøver eller tabe initiativet og det gør dig sårbar og bryder din opfattelse af flow. 

3.     ”GI” – Tvivl.

Hvis du er i tvivl om dine evner har du tabt kampen inden den går i gang.

4.     ”WAKU” – Forvirring / ubeslutsomhed.

Hvis dit sind ikke er i ro og målrettet kan du ikke imødegå en udfordring effektivt. Du vil være så opslugt af hvad du skal gøre næste gang, at du ikke kan handle på hvad der sker i nuet. Dette hedder i budo shishin DU kan læse om Shishin her

Måden du kan overkomme overraskelse, frygt, tvivl og forvirring, er ved at træne dig selv i ikke at overgive dig til sygdomen. Tilstedeværelsen af en af de fire sygdomme skal fortolkes som mangel på træning og kan give en indikation på hvad du skal fokusere på i din træning. At træne og kende grundlaget for det du laver, vil føre til at du bliver kontrolleret, resolut, selvsikker og målrettet og i sidste ende vil du opleve flow og Mushin.                                  

Læs mere om mushin her. www.zen-buddhism.net/zen-concepts/mushin.html

Jens Møllgaard