Når hjernen kommer i vejen for handling

Shishin er en af de termer, som elever i kendo og budo generelt bør kende. I en serie af artikler vil DKF gennemgå grundlæggende termer i budo.

“Kig på din modstander som du betragter Mt. Fuji,- i sin helhed uden fokus på et enkelt sted.”

“Du skal observere dine tanker og lade dem passere uden at holde fast i dem”

“Der er kun dig, din modstander og nuet.. Mushin....”

“The mind of NO mind”

Shishin… Jooommmm

Pist!! Hey!! Han er åben lige der... HEY!! JEG SIGER AT JEG TROR HAN ER ÅBEN LIGE DER.. Du skal bare lige presse ham lidt og så skal du lave den der teknik med.......... AAARRRRRHHHHHHHHH.

Hjernen der ikke vil holde kæft.

Alle har nok forsøgt at skrue ned for den strøm af tanker og signaler hjernen konstant sender. De fleste kan holde tankerne væk i en kort periode, indtil hjernen bliver bange for at den pludselig bliver overflødig og begynder at forstyrre et lille øjebliks ZEN.

Metaforisk kan man måske sammenligne det med at kigge på en spejlblank sø. Midt i denne tilstand af intethed, brydes stemningen af en sten der lander midt i søen og skaber uro og forstyrrelse.

I kendo kalder man forstyrrelsen SHISHIN.

Hvorfor er SHISHIN et problem?

Når du lader din hjerne gribe ind og analysere hvad den tror der vil ske i en kamp, vil du ret hurtigt, blive opslugt af dialogen i dit hoved og glemme den vigtigste kilde til at kunne læse situationen, nemlig din modstander.

Du kan forsøge det der hjemme.

Find en go Mindfuck film, du ikke har set før og forsøg konstant at gennemskue plottet ved at annalysere det der sker. Det bliver hurtigt svært at følge med i filmen. Du bliver træt fordi du bruge meget energi på en indre dialog ud fra antagelser som måske/måske ikke har relevans.

Du misser måske enda vigtige informationer helt, fordi din hjerne og dit ego heletiden leder efter mønstre, der bekræfter at du har ret.

Det vigtige her er at forstå egoets magt over dig som person. Egoet vil gerne vinde ved en overlegen bevist præstation. Når du konstant annalysere og er i en indredialog fordi egoet vil vinde, forstyre det din fornemmelse for modstanderen. Den tid det tager for at sende informationer til den beviste del af hjernen og omforme det til en bevist handling tager måske 2-5 sekunder. Det vil sige at du konstant forholder dig til hvad modstanderen lige har gjort og ikke hvad hun eller han gør i nuet.

I en kendo kamp tager et angreb alt mellem 1/2-2 sekunder, derfor skal reaktionen komme fra et andet sted end hjernen.

Den smarte måde at se samme mindfuck filmen på er at læne sig tilbage, med nogle popkorn. Sluk for hjernen og bare følg med i hvad der sker og nyd underholdningen. Du notere selvfølgelig vigtige informationer men analysere dem ikke. På et tidspunkt, når du har alle vigtige detaljer, vil du kunne mærke brikkerne falde på plads og hele din kroppen springer op og siger “FANDME DET HÆNGER SÅDAN SAMMEN!”.

I denne situation er du fri for den byrde det er konstant og bevist at ville forudsige hvad der sker. Du kan slappe af og suge indtrykkende til dig i ro. Det er mavefornemmelsen der styre din reaktion mere end hovedet og det gør at du kan bevæge kroppen umiddelbart og det der gør at du kan være på forkant i en kendokamp.

Jens Møllgaard