Pain is your friend. Blog: Fighting spirit, smerte og selvudvikling del 3

DKF giver plads til at medlemmer kan skrive blogs om relevante emner. Blogs er udtryk for forfatterens synspunkt og er ikke udtryk for DKFs officielle holdning.
Bloggen er skrevet af Jens Møllgaard, træner i Thy kendo, krigsveteran og tidligere landsholdskæmper.


Pain is your friend. Blog: Fighting spirit, smerte og selvudvikling del 3


Smerte kan opleves som meget personlige. Den franske filosof René Descartes, skrev i 1600 tallet ”jeg tænker derfor er jeg” og Decartes filosofi er ret udbred i hele verden.


Smerte sætter hjernen under pres og det bliver svært hjernen at adskille følelser og tanker fra ubehag og smerte. Når det hele bliver klumpet sammen bliver det hurtig opfattet som ”farlig” og noget man bør undgå. Selv om det ikke altid er tilfældet.


I Budo (japansk kampsport) kan man finde en buddhistisk ide om, at selvet eller sjælen er hinsides hjernen og kroppen. Både hjernen og kroppen er blot et værktøj, som styres af det bagvedliggende selv eller sjælen. Det smerte og ubehag som kroppen og hjernen oplever, er ligesom den smerte alle værktøjer oplever, når de bliver brugt til at skabe. Kun gennem at skabe kan selvet eller sjælen udvikle sig.


Man kan sige at Decartes vil ha at du tænker og analysere dig til en vej ud af smerten. Men i praktisk er dette svært forbi hjernen fryser fast når den opleve stress, frygt eller panik.


I budo har du muligheden for at acceptere smerten og bruge kroppen til at handle dig ud af smerten. En teknik der har en bevist effekt. F.eks. er det klinisk bevist, at motion har en positiv indflydelse på depression og mismod.


I denne artikel serie får du indsigt i smerte og hvordan du kan forholde dig til den


No pain no gain


Selvudvikling kommer gennem kontinuerligt at lære sig selv og sine grænser at kende. Det giver selvværd, selvindsigt, det kan afbalancere mennesker. Ved kontinuerligt at arbejde med sig selv får man redskaber kan bruge hele livet. Det er vigtigt at sige at selvudvikling ikke kun er smerte og ubehag, men det er en vigtig del af processen man ikke må overse.


Pain is your friend.


Mennesker der oplever samme konstante fysiske eller psykiske pres, vil reagere forskelligt på presset. At være i en presset situation vil give anledning til stress, usikkerhed, frygt og på et tidspunkt vil smerte og ubehag vise sig. Fordi mennesker er forskellige, vil de opleve situationen forskelligt og smerten vil ha forskellig indvirkning på deres krop, handlinger og deres psyke.


Måden mennesker fortolker følelsen af smerte på afhænger af mange ting f.eks., deres fysik, psyke, deres helbred og de erfaringer personen har gjort sig gennem livet. Disse ener er dynamiske og vil ændre sige gennem livet, derfor vil ens evne til at overkomme smerte også hele tiden ændre sig.


Som en Seniorsergent i Jægerkorpset engang sagde: ”Alle har en grænse og når det bliver er hårdt er det ikke et spørgsmål om man knækker, men hvornår man knækker”.
Knækker man føles som man bliver overvældet af sin egen selvmedlidenhed. Det kan føles behageligt i starten, men hvis man ikke har nået at overvejet det godt nok, kommer fortrydelsen snigende efter kort tid og den kan være ubarmhjertig.


Kunsten ved go selvudvikling er at kunne komme ud til grænsen af ens evner og med støtte, måske overskride den grænse, for så at komme tilbage hvor man føler sig sikker. For hver gang man er der ude på kanten, finder man sig selv og kan gå lidt længere næste gang. Alle kan ikke komme til at klare alt, men alle kan forbedre hvad de kan klare.
Smerten hjælper dig med at udleve dit potentiale ved at gøre dit bedste og derfor er den din ven.

Næst gang kigger vi på fysik psykisk- og smerte, det der er i mellem og hvad der kan ha indflydelse på oplevelsen af smerte

Guest User