Mitsubishi, fighter pensionist og linket til kendo

Mitsubishi er et af Japans største konglomerater. De gør forretninger i hele verden, også i Danmark og samarbejder med virksomheder som bl.a. danske Vestas.

Da Mitsubishi fyldte 100 år i 2017, lavede de en serie af videoer for at fejre deres historie. Den ene af videoerne indeholder et interview med Hirotaka Oda sensei 7. dan Hanshi, der idag er 103 år gammel og stadig træner kendo.

Et link fra Mitsubishi til kendo.

Japansk business har altid hentet inspiration til deres “kamp” i forhandlingslokalet eller på værkstedsgulvet i samuraikulturen. Det er heller ikke ualmindeligt at virksomheder viser denne forbindelse ud af til i reklamer mv.

Kendo ha altid haft en særlig plads, som et sted hvor man kan studere hvordan samuraierne kæmpede og lære hvordan dette kan overføres til en moderne dagligdag.

Japanere er stolte af deres ophav og stort set lige så længe som Mitsubishi har eksisteret, har kendo være på skoleskemaet for deres fremtidige medarbejdere, fra folkeskolen til universitetet.

Derfor er det naturligt at Mitsubishi, lig mange andre japansk konglomerater, har deres egen kendo dojo og at der i deres fortælling er en fascination med samurai kulturen og kendo universet.

En gammel fighter

Med 103 år på bagen er det imponerende at Hirotaka Oda sensei stadig kan indstruere og kæmpe.

Man kan godt forstå at Mitsubishi gerne vil sammenlignes med sådan en inspirerende karakter.

Alt ved Oda sensei emmer af historie og budo kultur. Han studerede kendo på det legendariske Budo Senmon Gakko (Busen) i Butokuden, Kyoto.

Busen var med til at forme budo efter Meiji-restaurationen og var et center for udviklingen af kendo i en lang årrække op til krigen. Mange store kendo mestre studerede her.

Alt ved Oda sensei er særligt også hans grad. I dag er det kun 8. dan, der kan få titlen Hanshi. Men Oda sensei er så gammel, at han er gradueret efter det system der blev benyttet før 2. verdenskrig og i dette system har han den højeste grad han kan få nemlig 7. dan Hanshi.

Er du interasseret, kan du se Oda sensei i en kamp, ved 111th Embu Taikai (2015), i hans gamle og meget smukke dojo, Butokuden i Kyoto

Jens Møllgaardbudo