Blog: Fighting spirit, smerte og selvudvikling del 1

DKF giver plads til at medlemmer kan skrive blogs om relevante emner. Blogs er udtryk for forfatterens synspunkt og er ikke udtryk for DKFs officielle holdning.

Bloggen er skrevet af Jens Møllgaard, træner i Thy kendo, ISAF krigsveteran og tidligere kendo landsholdskæmper. 

Blog: Fighting spirit, smerte og selvudvikling del 1

Bag alle små og store succeser ligger hårde kampe, frustrationer, følelse af usikkerhed samt fysisk- og psykisk smerte og ubehag.

Man skal være stærk, afbalanceret, vedholdende og ha viljen til at kæmpe, for at nå sine mål. Alle kan lære disse egenskaber, hvis man er villig til at lytte til den smerte der naturligt følger med udviklingen. 

Gennem selvudvikling kan man lære at overkomme udfordringer ved at styrke sin selvværd, selvindsigt og empati. Alle disse gode egenskaber hjælper til at styrke ens person og ens evne til at indgå I sunde sociale relationer.

I denne serie vil du et indblik i hvordan du kan bruge smerte i din selvudvikling.

Forandring og forbedring er en lang rejse.

For at kunne udvikle sig selv, er man nød til at have en erkendelse og accept af sine egne svagheder og finde ud af I hvilken retning man vil forbedre sig. For at gøre det skal man skal ud i ens eget græseland for, at finde ud af hvor man starter og slutter, hvad man kan og ikke kan.

I starten vil forståelsen af hvad man kan og ikke kan, være lige så fast som elastik i metermål. I takt med at man stifter bekendtskab med ens fysiske- og psykiske grænser, lære man at man kan ti gange mere end man selv troede i starten og ca. 100 gange mere end ens mor troede. 

Kendskabet til ens personlige indre kræver det at man gentagende gange oplever, at står på ens personligt grænse og derfra lære at handle korrekt. Denne læring er sikrest hvis man er være villig til, at overlade styringen af processen til en erfaren læremester (sensei) der kan guide en som elev.

Den skræmmende følelse af smerte

Man oplever oftest smerte når man gør noget forkert. Smerte er organismens opfordring til at udføre opgaven på en anden og bedre måde.

Men alt smerte er ikke ens og kommunikere ikke det samme. Man kan lære at adskille hvornår smerte er med til at styrke en til den videre rejse og hvornår den nedbryder. 

For de fleste er smerte skrammende, udifferentierbar og kan hurtigt blive en stopklods fordi den opleves som uoverkommelig og meget personlig. Jo mere træt kroppen er, jo mere negativt spinder ens tanker. Det kræver styrke at stå ansigt til ansigt med ens psyke når kroppen er stresset og udkørt.

Problemer man havde glemt kommer oftest op igen, lige der hvor alt står på spidsen. Det er derfor at det er når alt er ved at brande sammen, at man har en go mulighed for at lære at handle hensigtsmæssigt og korrekt.

Med lidt træning og erfaring kan bearbejdningen af smerte, blive et effektivt værktøj til positiv selvudvikling, Men man skal være forberedt på at smerten og ubehag kan være en hård læremester.

I næste uge ser vi på hvorfor man skal vælge den dygtig sensei og hvorfor miljøet man befinder sig I, har indflydelse på ens arbejde med sig selv.

Guest User