Kyū / Dan systemets udvikling, Advarsel- budo nørder Del 2

Hvis du vil undgå at blive forvirret så læs først del 1

Tidslinjen for udvikling af Kyū / Dan gradueringssystem

Tokyo Metropollitan polices department, Kenjutsu / Gekkiken, udvikler deres kyu grad system fra 1879 og det bliver et formelt system i 1886.

I Judo indføre Jigoro Kano Sensei i 1883 et deni system for at kunne sammenligne niveauet af Judoka til konkurrencer.

I 1907 bliver gekkiken og Judo en fast del af det japanske skolesystem.  

Op til 1912 arbejder Dai Nippon Butokukai på at udskille Gekkiken fra Kenjutsu I form af et nyt system. I den forbindelse taler man om at forene Ge kkiken og Judos to rangsystemer i et samlet Kyu/Dan system.

Dette Kyu/Dan system bliver en formel del af Butokukai i 1914, i starten er der Kyu gader samt 5 dan grader. 

I 1919 bliver Kenjutsu Gekkiken officielt omdøbt til Kendo af Dai Nippon Butokukai og senere i 1926 bliver navnet indført i Skolesystemet over hele landet. Kendo og Judo er nu en fast del af skolesystemet og man graduere efter Kyu/dan systemet. Samtidig med dette spreder systemet sig til andre kampstilarter

I 1937 laver Dai Nippon Butokukai en udvidelse af Kuy/Dan og indføre grader op til 10. dan.

Fra 1930erne og frem vil en stadig mere nationalistisk regering, indføre militær træning i skolesystemet, for at sikre drenge soldater til hæren og kvinder der kan forsvare hjemlandet.

I den forbindelse bliver Dai Nippon Butokukai overtaget som en statslig organisation og skolebørn i hundredtusindvis bliver undervist i Kendo, Judo, Kyudo (bueskydning), Jukendo (bajonetkamp) og Naginatado.

Budos plads i Japans historie leder til, at amerikanerne efter 2. verdenskrig helt forbyder at træne budo i Japan og tvinger Dai Nippon Butokukai til at opløse sig selv.

Selv om private kræfter senere genopretter Dai Nippon Butokukai, lykkedes det ikke at få samme status som tidligere. De forskellige stilarter under det oprindeligt Dai Nippon Butokukai opretter egne forbund omkring 1953 efter ophøret af Budo forbuddet.

Både kendo og Judo forbliver en del af skolesystemet og kendo opretholder sine tætte bånd til politiet. Kyu/Dan systemet som blev oprettet og administreret af Butokukai, vil under de nye specialforbund blive administreret forskelligt og vil over tid ændre de sig i forhold til hinanden.

Shogo titler

Ud over Kyu/dan rangsystem har de fleste budo systemer også ærestitler eller Shogo titler.

Shogo systemet blev først promoveret af Dai Nippon Butokukai i 1902 og indeholdt tre titler SEIRENSHO, KYOSHI og HANSHI.

I 1934 bliver SEIRENSHO lavet om til RENSHI og minimums alderen for Hanshi bliver sat til 60 år.

I 1942 omdøbes KYOSHI til TASSHI af det japanske militær men dette ændres tilbage igen senere.

Jens Møllgaard